DLB spletna razstava: Barvna ekspresija (poskakujočega virusa)

Vabilo na razstavo Vabilo na razstavo

Likovna kolonija DRUŠTVA LIKOVNIKOV BREŽICE 2020 z naslovom: BARVNA EKSPRESIJA (POSKAKUJOČEGA VIRUSA)

Pod mentorstvom slikarke Jerce Šantej je potekala 12. in 22. septembra 2020.
Letos je Društvo likovnikov Brežice imelo kar nekaj težav z organizacijo Likovne kolonije, ki naj bi postala tradicionalni vsakoletni dogodek društva. Najprej smo likovno kolonijo prestavljali zaradi predpisov v času epidemije, potem ko smo že napovedali datum, se dogovorili z mentorico in nakupili ves potrebni material pa nam jo je zagodel prvi poletni dež.
12.septembra so se udeleženci likovne kolonije sestali v parku pod Mladinskim centrom Brežice. Mentorica Jerca Šantej je predlagala temo in vodila postopek ustvarjanja. Uvodoma so tečajniki sprostili svoj ustvarjalni jaz na listih manjšega formata. Svoje emocije so nato prenesli na platna, s tem da so platna zaokrožila med udeleženci. Vsak je dodal svojo potezo, na koncu pa je prvotni avtor sliko dokončal. Nastala so zelo različna dela, ki izražajo tako poteze vsakega posameznika, kakor tudi zaključni barvni in vsebinski poseg končnega avtorja.
Mentorica Jerca Šantej je takole komentirala delo ustvarjalcev na koloniji:
»Med slikarskimi usmeritvami prevladuje oblika abstraktne slike kot neodvisno dejstvo od resničnosti, osebnih razpoloženj, izkušenj in pomena. V procesu nastajanja slikarske kompozicije, ki se je tokrat odvijal, se je pri določenih slikarjih bolj od forme uveljavila gesta in barva kot prikaz slikarskega postopka.
Pri tem gre za stopnjevano ekspresijo, ki jo namesto zunanje vzpodbude vodijo vznemirjena notranja stanja. Posledica tega so vidni barvni nanosi, poudarjene, široke, pogosto tudi pastozne in osamosvojene poteze s čopičem, pa tudi nestabilna, energetsko nabita kompozicija, ki je odraz stanja zavesti v vročici ustvarjalnega zanosa.«
Tako kot sodobni virus, ki se ob soočenju s človekom različno odrazi na njegovem zdravju in v boju s posameznikom zmaga ali izgubi bitko, so poteze posameznika na platnih ponekod komaj opazne, so vidne kot male brazgotine, ki vplivajo na končno podobo slike ali pa s prevladujočimi barvnimi potezami nadvladajo prvotno zasnovano podobo.
Razstava del bi morala biti postavljena na ogled 23.oktobra 2020 v kavarni Rosca (pri trgovini Spar) v Brežicah. Tudi tokrat smo bili prisiljeni razstavo prestaviti in jo za sedaj v okrnjenem stanju postavljamo na našo spletno stran in na facebook. Razstava bo postavljena v svoji celotni podobi na ogled takoj, ko nam bodo zdravstvene razmere to omogočile.

Udeleženci na likovni koloniji DLB 2020: Marija Kukovica, Olga Piltaver, Tatjana Potokar, Ema Šušterič, Anton Zorko, Darinka Asič – Društvo likovnikov OKO Krško, Petra Kampl – Društvo likovnikov OKO Krško. Zlatka Vučinić, Predsednica društva DLB 2020